Echte autoliefhebbers koesteren hun auto(verzameling) tot in de details, waaronder ook de lak. Waskrassen? Zo zonde en wat een schande! Die moeten er zo snel mogelijk weer uit en daarna zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat kan op twee manieren: door middel van lakbescherming in combinatie met de wassen-zonder-krassen methode. In dit artikel bespreken we in vogelvlucht de 7 verschillende lakbeschermingsmethoden, van zeer licht tot de ultieme lakbescherming. Bij elk onderdeel wordt gelinkt naar een diepgaander artikel.
Waterafstoters
Zoals de naam het al zegt, geven waterafstoters minimale bescherming, namelijk tegen de invloeden van water. Ze verminderen kalkvlekken omdat het water sneller en beter van de lak stroomt. De auto drogen na een poetsbeurt gaat ook veel gemakkelijker met een laagje waterafstoter. Kalkvlekken krijgen hierdoor minder kans. Afhankelijk van het merk en het product biedt het meer of minder effecten in 1 aan zoals glansversterking bijvoorbeeld. De Glatt van Stjärnagloss is er zo eentje van. Ze zijn niet erg duurzaam, u brengt het best om de paar maanden weer aan.
Ze zijn ideaal voor wie niet veel verwacht en een laag budget heeft.
Sealants
Sealants zijn een trapje hoger dan waxen qua bescherming. Ze zijn vergelijkbaar met een wax, alleen is dit volledig synthetisch, op basis van siloxanen, behorend tot de categorie siliconen. Sealants hebben een vloeibare drager waar polymeren inzitten, welke zich chemisch binden met de lak zodat er een sterke structuur ontstaat. Hierdoor is een sealant vaak sterker dan een wax en gaat dan normaal gezien ook langer mee. Ze zijn bovendien zeer waterafstotend en geven extra glans. Als bonus zijn ze ook gebruiksvriendelijker omdat het meestal gemakkelijker aan te brengen is. Soms kan de producent er nog specifieke ingrediënten aan toevoegen die voor extra effecten zorgen, zoals beter bestand zijn tegen chemische producten.
De meeste sealants gaan maar een paar weken mee, maar de Pärla van Stjärnagloss blijft maar liefst 3 tot 5 maanden op de lak zitten.
Sealants zijn ideaal voor wie het graag snel wil, duurzaam en voor weinig geld.
Waxen
Waxen zijn gemaakt van bijenwas, carnaubawas, montaanwas of andere natuurlijke was. Hun beschermlaag is heel wat dikker en heeft daarom heel wat meer te bieden dan een simpele waterafstoter. Ze geven de lak meer glans, een waterafstotend effect en een lichte bescherming. Ze zijn echter niet zo snel-snel aan te brengen vanwege de substantie en dat je best zorgvuldig te werk gaat. Een potje kost misschien wat meer, maar in verhouding komen ze goedkoper uit dan sealants omdat je er minder van nodig hebt en ze daarom jarenlang meegaan.
Hybride waxen
Gewone wax kan men combineren met sealants om de nadelen van beide soorten te neutraliseren. De voordelen van de originele soorten lakbescherming blijven uiteraard wel behouden. In dat geval spreekt men van een hybride wax. Het beste dus van beide werelden!
Waarom zou u een hybride wax willen gebruiken? Omdat de polymeren de wax effectiever kan maken of meer glans geeft. Ze zijn ook duurzamer, de Fantastisk van Stjärnagloss gaat zeker wel een half jaar tot wel een jaar lang mee.
Een hybride wax heeft gemiddeld genomen hetzelfde gebruiksgemak als gewone waxen. Sommige zijn moeilijker aan te brengen, andere gemakkelijker of even gemakkelijk.
Let wel op, men spreekt pas van een hybride wax bij een verhouding van rond de 50-50. Zo kan er in een potje wax ook nog een kleine hoeveelheid polymeren zitten, en het nog altijd als wax gemarket worden! Andersom is een sealant echter wel 100% zonder wax.
Hybride waxen zijn dan ook duurder dan waxen en sealants.
Glazes
Een glaze is helemaal iets anders dan een waterafstoter, sealant of (hybride) wax.
Ceramic en grafeen zijn hip en marketingtechnisch een goede zet, alleen zijn ze niet geschikt voor DIY. Glazes komen het dichtst bij een ceramische coating voor het lagere segment en u kunt er zelf mee aan de slag.
Deze soort lakbescherming vult lichte lakimperfecties zoals swirls op tot wel 90% om zo een enorme visuele verbetering te verkrijgen. Toch is het geen permanente oplossing, het blijft hoogstens 3 maanden goed, tegenover coatings die minimaal 1 jaar meegaan.
Qua gebruiksgemak is een glaze iets moeilijker om aan te brengen dan waterafstoters of sealants, maar gemakkelijker dan (hybride) waxen. Je moet uiteraard ook hierbij weten wat je doet, maar het is niet zo moeilijk om het aan te leren. Je kunt het net als (hybride) waxen niet even snel-snel doen, omdat je best zorgvuldig te werk gaat om de imperfecties op te vullen en eventuele krassen zachtjes weg te polieren. Als pluspunt heb je wel een stevig beschermde lak met een diepe glans.
Stjärnagloss heeft Glasyr, een glaze die zo hard is als steen, zo helder als glas en zo glad als een gletsjer.
Coatings
Coatings zijn van een compleet andere orde dan de voorgaande lakbeschermers. Niet alleen zijn ze veel duurzamer, maar ook zeer gevoelig voor imperfecties. Ze vereisen een perfecte voorbereiding en aanbreng in een gecontroleerde omgeving, wat alleen een professional die een opleiding heeft gedaan kan garanderen. Ze zijn daarom ook vele malen duurder.
Een coating beschermt vooral tegen verkleuring door de UV-stralen van de zon en is zelfreinigend en extreem waterafstotend. Het beschermt ook wel licht tegen krassen en steenslag. Eenmaal een coating is aangebracht, heeft de lak een zeer diepe glans.
Er zijn verschillende soorten en merken van coatings. Wij van Studio Gasoline gebruiken de ceramische coating 9H van Ceramic Pro, de beste van allemaal. We hebben namelijk al ervaring met andere coatings, die na enkele maanden reeds vlekken en andere imperfecties vertoonden. Over de coatings van Ceramic Pro hebben we nog altijd geen klachten ontvangen.
Afhankelijk van het merk en de samenstelling van het product blijft een coating 1, 5 tot wel 10 of zelfs levenslang goed. Een mooie investering dus.
PPF
PPF staat voor Paint Protection Folie en is de beste lakbescherming op de markt. Nog beter dan een coating dus, maar wel op andere vlakken. Het is een doorschijnende folie die u op de lak van uw wagen laat plakken om steenslag en krassen tegen te gaan. U kunt uw hele wagen laten bekleden of bijvoorbeeld alleen de voorkant en dan het achterste gedeelte met een coating beschermen. In de afbeeldingen hieronder kunt u de verschillende mogelijkheden zien.
Er bestaan verschillende soorten PFF, van dun naar dik, er is glanzende en matte, alsook carbonprint of zelfs gekleurde tegenwoordig. Wij gebruiken die van Kavaca, de op één na dikste PPF op de markt, met de opties voor glanzende en matte lak alsook carbon print.
Deze lakbescherming is evenmin DIY. Alleen professionals die de nodige opleidingen hebben gedaan kunnen en mogen dat plaatsen. Of toch als uw lak en uw geld u lief is. Want PPF is nog duurder dan een coating.
PPF met coatings
Bovenop een PPF kunt u ook een coating laten aanbrengen. Dat is dan de ultieme lakbescherming. Beter dan dat kunt u niet gaan.