In dit derde artikel in deze lakbeschermingsreeks bespreken we hybride waxen, die nog beter zijn dan sealants. Wat is een hybride wax en wat is het verschil met een gewone wax? Wat doet het en wat doet het niet? Dat komt u in dit artikel te weten.
Hybride waxen: het beste van 2 werelden in de lakbescherming
Gewone wax
Een klassieke wax is gemaakt van bijenwas, carnaubawas, montaanwas of andere natuurlijke was. Carnaubawas staat bekend als de koningin van waxen en komt uit de bladeren van de carnaubapalm die van nature voorkomt in het noordoosten van Brazilië. Om het aanbrengen te vergemakkelijken wordt de was gemengd met oliën en een drager die verdampt bij het aanbrengen – zoals terpentine.
U brengt met een wax een gecontroleerde laag aan over uw lak, wat een barrière vormt tussen het vuil en de lak. Het geeft ook een waterafstotend effect.
Hybride wax
Wax kan men combineren met polymeren omdat deze uitzonderlijke veelzijdige eigenschappen bevatten. Wanneer je dus een wax en een sealant combineert met elkaar, spreken we van een hybride wax. Men probeert op deze manier de voordelen van de originele te behouden en de nadelen te compenseren. Het beste dus van beide werelden!
Waarom zou u een hybride wax willen gebruiken? Omdat de polymeren de wax effectiever kan maken of meer glans geeft. Let wel op, men spreekt pas van een hybride wax bij een verhouding van rond de 50-50. Zo kan er in een potje wax ook nog een kleine hoeveelheid polymeren zitten, en het nog altijd als wax gemarket worden! Andersom is een sealant echter wel 100% zonder wax.
Gebruiksgemak van hybride waxen
Waxen en ook hybride waxen zijn minder gemakkelijk om aan te brengen. Je moet dus weten wat je doet, maar het is niet zo moeilijk om het aan te leren. Je kunt het niet even snel-snel doen, omdat een wax een dikke vette substantie is en omdat je niets wilt overslaan bij het aanbrengen, noch bij het weer afnemen van overtollig product. Het vergt daarom ook meer tijd om de lak te beschermen met een wax. Daar tegenover staat wel dat het langer op de lak blijft dan een waterafstoter of een sealant.
Met een goede ontvetter haal je een (hybride) wax eraf.
Zodra we een video hebben gemaakt waarin we laten zien hoe u een hybride wax gebruikt, zullen we het hier delen.
De verschillen in hybride waxen:
Ook voor hybride waxen zijn er verschillende merken en types, met verschillende effecten, prijscategorieën en duurzaamheid. De ene heeft al meer effecten dan de andere en blijft langer zitten dan de andere. Kijk dus goed naar wat er op het flesje staat! De ene hybride wax zal ook een parelend effect hebben, de andere laat het water eerder eraf stromen.
Wij van Studio Gasoline gebruiken voor onze Carwash @ Home | Office de intense Fantastisk van Stjärnagloss indien de klant voor een diepe glans wilt gaan en een betere bescherming dan een sealant. Stjärnagloss is een merk dat in het middensegment zit en de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft naar onze ervaring als professional detailer.
De beperkingen van hybride waxen
Omdat hybride waxen een combinatie zijn van waxen en sealants, heb je de voordelen van beide in 1. Ze cancelen elkaars nadelen daarom uit. Toch is ook hun bescherming beperkt tot een lichte bescherming tegen vliegroest en insecten (iets beter dan sealants) alsook tegen waskrassen. Zo kunnen ze niet beschermen tegen verkleuring door de UV-stralen van de zon, noch tegen andere krassen, steenslag en dergelijke meer. Daarvoor zijn een coating of PPF de beste opties voor, naargelang uw wensen.
Fantastisk als hybride wax:
De Fantastisk is een hoogwaardige hybride wax die zeker 5 maanden lang erop blijft. Soms tot wel een jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden en hoe vaak u de auto wast. U brengt het aan op een reeds droge lak.
In onze webshop kunt u de Fantastisk vinden voor 53,99€. U krijgt na aankoop ook automatisch een producthandleiding toegestuurd om het u nog gemakkelijker te maken en zodat u het meeste uit het product haalt.
Er zijn nog andere lakbeschermingsmogelijkheden: